Horta ecològica Pla de Munt col·labora amb el projecte “Menjadors ecològics a Catalunya”


DESCRIPCIÓ DEL PROJECTE

Primer Objectiu aconseguit: Fer el mapa interactiu i constituir l'associació.

El nostre segon objectiu: Amb 300€ més organitzarem una presentació del projecte per donar a conèixer a les escoles de Catalunya el potencional del canvi i promoure els valors de l'associació, volem que totes les escoles tinguin un menjador de qualitat però primer volem donar a conèixer i explicar degudament el contingut i els valors.

Amb el documental "El plat o la vida" varem veure que un menjador menjador ecològic i de proximitat, és possible. Durant dos anys hem compartit experiències arreu del territori amb escoles, Ajuntaments i AMPAS que volen un menjador ecològic però que no tenen les eines ni els coneixements per fer el canvi.

L’Associació Menjadors ecològics neix amb la voluntat de donar la formació i assesorament necesaris per fer aquest canvi de menjador. Volem promoure els menjadors ecològics i de proximitat com a model saludable, educatiu, sostenible i just.

LES NOSTRES FITES

Per promoure i recolzar els menjadors ecològics des de l’Associació Menjadors ecològics hem elaborat un pla d’acció centrat en:

1. Documentar les escoles amb menjador ecològic i la seva xarxa d'abastiment
mitjançant la creació d’un mapa interactiu de lliure accés online on es situaràn les escoles bressol i CEIP ecològics de Catalunya i el seus productors/ distribuïdors. Perquè situar la realitat actual ens ajudarà a pontenciar una xarxa més eficient que contribueixi a millorar l'abastiment, distribució i preu dels aliments ecològics, tant per les noves escoles que facin el canvi com per les ja existents. 

2. Crear una plataforma de formació i d'assessorament integral dirigida a totes les parts implicades (des del camp al plat) i que proporcionarà serveis com ara: programació de cultius, disseny i aprofitament d'una horta escolar, formació per el personal de cuina i monitoratge, menús saludables, gestió de costos i comandes, tallers per les famílies, etc.

A QUÈ DESTINAREM ELS DINERS?
Els diners els destinarem a fer la web dels menjadors ecològics: amb el mapa interactiu, una guia de productors/distribuidors ecològics per grups d'aliments, l'actualitat del sector i de l'Associació, espai socis (agenda amb les activitats que organitzem), etc.
Pagarem les primeres despeses de la constitució, gestió i promoció de l'associació sense ànim de lucre "Menjadors ecològics"

CALENDARI
El curs 2013-14 tindrem acabada la web i validarem les escoles per fer el mapa interactiu escoles/productors/distribuïdors.
Durant el 2014 farem una segona fase de finançament per assessorar a 2 escoles que vulguin fer el canvi, i mantenir l'estructura de l'Associació.

EL NOSTRE EQUIP
Per assolir aquestes fites ens hem unit en l'associació sense ànim de lucre "Menjadors ecològics":
Nani Moré i Neus Santiago (gestió en menjadors ecològics i de proximitat)
Ivanna Gómez (dietista naturista)
Mercè Alabarce (educació en alimentació sana i cuina natura)
Vicenç Ridorsa (educador mediambiental, formador en agricultura ecològica)
Xavier Tarruella (assessor i formador en agricultura ecològica i gestió del medi natural, biòleg i màster en Agricultura biològica)
Carles Soler (col.laborador de la Revista Sobirania Alimentària)

Col.laboració: Núria Coll Ets el que menges

REFERÈNCIES DEL SECTOR
A molts llocs d'Europa l'alimentació ecològica ja és una realitat per normativa i molts menjadors escolars porten a la pràctica els principis de la sobirania alimentària a les escoles. 
La sobirania alimentària és el dret que té tot poble i país a garantir la pròpia alimentació de manera suficient, sana i lligada a les seves tradicions culturals i als mercats locals.
A Catalunya de 2.800 escoles només 40 han tastat algun aliment ecològic a l’any 2010 font Arran deterra
Els aliments kilomètrics i de baixa qualitat són els més habituals del menú escolar; la majoria de les empreses prioritzen el benefici econòmic en detriment de la qualitat i la sostenibilitat. Verdures congelades i destemporalitzades, precuinats, transgènics... compleixen tota la normativa establerta però no nodreixen.

Tots els menjadors poden ser de qualitat; gràcies a la teva col.laboració ho farem possible

+ INFORMACIÓ
Revista digital de salut i nutrició etselquemenges
Estudi la Soberania Alimentaria en las mesas de los colegios, Carles Soler
Documental, Apendre a menjar, apendre a viure: els menjadors escolars ecològics
Referent de menjadors saludables al País Basc Ekolapiko
Facebook del projecte 
Estudi jurídic sobre la introducció de criteris de sostenibilitat en la gestió del servei de menjador escolar, Ignasi Manrubia Costa